Micromärket på den här bilden gjorde så att en båt som blivit stulen flera år tidigare kunde identifieras.
Micromärket på den här bilden gjorde så att en båt som blivit stulen flera år tidigare kunde identifieras.

Märket som skrämmer tjuvarna

Det är inte större än ett sandkorn men innehåller information som gör dina ägodelar helt unika. Vi talar om micromärken.

- Micromärken löser många problem. Även om ramnumret på en cykel eller skrovnumret på en båt har tagits bort, hittar vi ofta ett micromärke som gör att vi kan identifiera objektet och ägaren, säger Securmarks VD Jostein Tveide.

Med micromärken har du nämligen ofta ”oddsen” på din sida: ett enda märke är allt som behövs.

- På båtar över fem meter applicerar vi 10 000 micromärken på båt och motor och det är i princip omöjligt att få bort samtliga märken. Dessutom behövs det ju bara ett enda märke, påpekar Tveide.

EN MILLIMETER
Varje micromärke är under en millimeter stort och appliceras på objektet med UV-reflekterande lack. Med hjälp av specialutrustning kan informationen/ID-numret i micromärkena läsas av. ID-numret är i sin tur kopplat till information om objektet och ägaren.

Polis, gränspolis och tullväsendet i stora delar av Europa har utrustning och är utbildade i att hitta och läsa av micromärken.

- Enkelt uttryckt är det ett litet märke som ger oss en stor mängd information, förklarar Tveide.

TRE NIVÅER AV SÄKERHET
Micromärken är en del av stöldmärkningen för bland annat cykel, båt, båtmotorer och vattenskoter. Märkningen kan endast utföras av Securmarks återförsäljare.

- Våra auktoriserade återförsäljare är utbildade för att kunna utföra stöldmärkningen korrekt. Detta är viktigt eftersom polisen behöver veta var de ska leta efter micromärkena, säger Tveide, som betonar att micromärken bara är en liten del av Securmarks lösning:

- Micromärkena är en av flera nivåer av säkerhet. Den preventiva nivån i form av varningsdekaler och inte minst de bakomliggande systemen är minst lika viktiga, säger Jostein Tveide.