Illustrasjonsfoto.
Illustrasjonsfoto. Foto: Nordkapp Boats

Tryggare båtköp

Ett kort telefonsamtal eller ett e-postmeddelande kan göra båtköpet mycket tryggare.

I Securmarks databas har vi tiotusentals stöldmärkta båtar och båtmotorer. Dessa har stöldmärkts direkt hos tillverkaren eller hos en av våra 600 återförsäljare i Norge och Sverige.

Information om båt och båtmotor, inklusive båtens skrovnummer, motornummer och annan teknisk information lagras tillsammans med ägarinformationen i vår databas. Databasen är alltid sökbar för bland annat polis, tull och gränspolisen i stora delar av Europa.

Men vad betyder det för ditt båtköp?

Sedan 1988 har en stor del norska och svenska båtar blivit Securmark-märkta. Det innebär att många begagnade båtar är registrerade i vårt system. Genom att söka i databasen kan vi alltså se om båten/motorn du köper har rätt information och om den, exempelvis, har rätt ägare.

- Vi rekommenderar att göra förberedande arbete innan du köper en båt. Det kan löna sig i längden, säger Securmarks VD Jostein Tveide.

Förarbetet är att ta del av följande nummer vid inspektion av båt/motor:

  • Båtens CIN-nummer (skrovnummer). Detta nummer visar bland annat vilken årsmodell båten har och när den tillverkades
  • Motornummer
  • Securmark-nummer på båt och motor (kan vara olika nummer)

Har du inte möjlighet att inspektera båten/motorn (exempelvis om du köper båt/motor från annan ort) ber du säljaren att uppge den ovan nämnda informationen. Kontrollera att numren stämmer när du själv får se båten/motorn.

Har du den här informationen tillgänglig när du kontaktar Securmark kan vi kvalitetssäkra köpet.

- Att köpa båt är en stor investering för de flesta. Därför erbjuder vi att bistå med en kontroll innan båtköpet. Allt som behövs är ett kort telefonsamtal eller ett e-postmeddelande så hjälper vi till, säger Tveide.

OBS: Securmark lämnar inte ut information om ägaren. Vi kan bara bekräfta eller förneka ägarskap.