Avslöjade motorstölder för över 4 miljoner

24 båtmotorer stals i Sverige och transporterades ut ur landet. Stöldmärkning från Securmark bidrog till att alla motorer kunde identifieras samt skickas tillbaka hem till Sverige.

Securmark Securmark 2022-05-11

– Ett bra, internationellt samarbete mellan polisen, Larmtjänst och Securmark var avgörande för att klara detta. Det visar att när olika aktörer jobbar tätt tillsammans så ger det resultat, säger försäljningschef för Securmark i Sverige, Kalle Silfver.

Förra veckan skickades 24 båtmotorer "hem" till Sverige. Motorerna, den största på 300 hk, har ett totalt värde på över 4 miljoner kronor, och beslagtogs i Rumänien. Samtliga motorer stals i Sverige.

Samtliga motorer var stöldmärkta med Securmarks Stöldmärkning

Rumänsk polis har nyligen noga övervakat en internationell kriminell liga. I samband med en husrannsakan hittade polisen totalt 24 motorer. De kontrollerades i polisens system samtidigt som Securmarks databas användes för att identifiera motorerna. Samtliga motorer var stöldmärkta med Securmark.

– Det hade gjorts några försök att ta bort stöldmarkeringen, men vi kunde identifiera alla motorer utan problem. Det är vi väldigt nöjda med, säger Silfver.

Motorer tillbaka

För även om man försöker ändra motorernas identitet så lyckas Securmark oftast hitta rätt ägare.

– Det är nästan omöjligt att få bort alla spår. Med både gravyrer och tusentals mikromärken hittar vi nästan alltid spår av vår stöldmärkning. När vi dessutom har en uppdaterad databas som vi kan söka i så ger det resultat, förklarar han.

Alla motorer ägs av svenska båtägare och försäkringsbolag och motorerna återlämnas nu till sina rättmätiga ägare.