Så skyddar du din vattenskoter

De är dyra, enkla att förflytta och förvaras ofta ”lättillgängliga” för andra. Detta är vad du behöver göra för att förvara vattenskotern säkert.

Securmark Jesper Andersson/Securmark 2020-06-10

– Dessvärre är vattenskotrar ofta relativt enkla att stjäla. Många förvarar dem på en trailer utanför huset och utan att låsa eller säkra vare sig vattenskotern eller släpet. Då är det tyvärr väldigt enkelt att stjäla dem, säger försäljningsansvarig Victor Nils Gustafsson på Securmark Sverige.

Gustafsson har många exempel på stölder av vattenskotrar där upplägget har varit enkelt: tjuvarna kör sin egen bil till platsen där trailern med vattenskotern står. De kopplar på trailern på bilen och kör snabbt därifrån.

– De är proffs som är snabba och effektiva. Det hela sker på bara några minuter.

Precis som med båtar och båtmotorer är det inte så mycket som ska till för att göra det säkrare, säger Securmarks VD Kjetil Aa. Skaare:

– Det handlar om att göra möjligheterna så små som möjligt för tjuvarna. Med det menar vi att låsa med ett kraftigt lås, placera trailern på en plats som är svåråtkomlig och se till att vattenskotern är ID-märkt. Detta är i preventivt syfte men det ökar även möjligheten för att du får tillbaka dina tillgångar vid en eventuell stöld.

Både i Norge och Sverige har intresset för vattenskotrar ökat stadigt de senaste åren. En ny vattenskoter kostar från strax under 100 000 kronor och upp till över 200 000 kronor.

– Det är mycket pengar. Vi uppmanar alla att lägga ner lite arbete på att skydda vattenskotern så att ingen tar ifrån dig de fina dagarna på vattnet, säger Kjetil Aa. Skaare.

SÅ SKYDDAR DU DIN VATTENSKOTER

  • Stöldmärkning är i preventivt syfte men det ökar även möjligheten för att du får tillbaka vattenskotern vid en stöld.
  • Se över var du förvarar din vattenskoter:
    • Förvarar du vattenskotern på en trailer är det viktigt att du placerar den på en plats som är svår att komma åt för andra, allra helst inomhus i ett garage eller liknande. Lås vattenskotern till trailern och gärna trailern till en stolpe. Använd Klass 3 kedja och Klass 3 lås. Kontrollera att din låskedja och dina lås är godkända av ditt försäkringsbolag. Använd även ett kulkopplingslås.
    • Om du har vattenskotern förtöjd vid en brygga är det viktigt att låsa den till bryggan med med en godkänd Klass 3 kedja och Klass 3 lås.
  • Ta bilder av vattenskotern, från flera vinklar. De är användbara vid eventuell anmälan och efterlysning.
  • Kontrollera att din låskedja och dina lås är i bra skick. Använd bara Klass 3 eller högre klassning på dina produkter. Dessa kan du köpa på de flesta ställen där du köper båtutrustning.
  • Om du förvarar din vattenskoter på brygga, välj en plats som bevakas av ett vaktbolag.
  • Varningsdekaler på din vattenskoter har en stor preventiv effekt. Byt ut slitna dekaler.